onder nul

De herfst is in volle gang. De afgelopen 3 dagen heeft het ’s nachts gevroren en moesten we krabben. Dat betekent ook dat we eindelijk weer eens een beetje zonlicht hebben. De afgelopen weken waren steeds bewolkt, maar nu… De herfst ziet er zooooo mooi uit. Omdat het minder waait blijven de bladeren langer aan de boom hangen en is de verkleuring veel beter zichtbaar. Waren van de zomer de uitzichten vooral groen (bomen) en grijs (meren), nu overheersen de gelige en rode tinten. Als dan ook de zon nog eens schijnt zit je in een goudkleurige omgeving.

In de buurt wordt regelmatig berenpoep gevonden. Zelfs een drol midden in de stad waar we werken. Als we de foto’s moeten geloven hebben we een week of twee ergens gewandeld waar er of een aantal beren liepen, of eentje fors aan de diarree was. Soms is het toch wel fijn ergens geen verstand van de hebben.

Waar de Zweden erg opgewonden roken (negatief) over beren vinden wij het eigenlijk wel spannend.

IMG_20171007_072926

De elandenjacht is achter de rug, dus nu gaat men achter de wolven en de beren aan. Er mogen er gelukkig niet zoveel geschoten worden en de overheid heeft besloten dat de populatie zich verder naar het zuiden van het land mag uitbreiden.

We zijn deze week begonnen aan wat hopenlijk de slotfase van onze move naar Zweden is. We hebben een makelaar gevraagd om ons te helpen met de aankoop van een huis. Het is een Nederlandse makelaar die mensen helpt te emigreren. Hij gaat ons vooral adviseren en helpen met het regelen van zaken. We kunnen dus op zoek. Het contract wat we met hem hebben afgesproken is ongeveer een jaar geldig.

Vorige week hebben we rondgereden in de omgeving en hebben zo’n tien huizen aan de buitenkant bezichtigd. Regel 1 om een huis te kopen in het Zweedse is de locatie. Er bleef één huis over. In Kättbo ligt aan het meer een jaren 30 huis op een schiereiland. Het huis is in 2002 helemaal verbouwd en heeft nu aardwarmte. De tuin is rond de 4000m2. Het ligt heel rustig in een gehuchtje wat geen voorzieningen heeftn. Het is er stil. We halen het water uit de bron van de buurt en hebben geen riool. Ons leven daar gaat bestaan uit zwemmen (als het niet te koud is), schaatsen (als het niet te koud is), langlaufen (wederom als het niet te koud is) en tuinieren. Landschappelijk gezien zitten we in klimaatzone 6. Dat betekent dat niet alle planten het goed zullen doen en we op zoek moeten naar soorten die goed tegen de kou kunnen. Dus ook tuinieren kunnen we alleen als het niet te koud is. (maar dit wilde we toch!)

De makelaar heeft naar ‘ons’ huis gekeken en ons zijn bevindingen gegeven. Sindsdien zijn we minder enthousiast. De helft van de tuin ligt in het water… het is verouderd en omdat het zo mooi ligt twee keer zo duur als nodig. We rijden morgen nog een keertje langs om te beoordelen hoe graag we het huis willen hebben.

Het voelt alsof we steeds meer landen en op onze definitieve plekje aankomen. Gisteravond dan ook voor het eerst een ouderwetse Nederlandse kindervrijdagavond gehad…. alcoholvrij bier, chips en televisie!

IMG_20171006_181530

Vandaag is het höstmarknad (herfstmarkt) in Rättvik. Dit is waarschijnlijk precies dezelfde markt als waar we in april waren (toen heette het  vårmarknad). Maar het is een onwijs grote markte dus we kunnen los. Hier voorafgaand rijden we nog langs twee huisjes in de buurt om te kijken of dat wat is.

6 gedachtes over “onder nul

  1. Nachtvorst! wat vroeg. Wat een andere wereld zeg en wat een avonturen. Beren in de omgeving, kunnen wij ons niet voorstellen he. Maar wat een schoon natuurgebied, erg prachtig.

    Like

  2. hallo mannen.
    Goed om te lezen dat het jullie goed gaat. Spannende wereld, beren….dat is wel wat anders dan een ringslang in Appelscha. Zijn jullie al los van de hollansche kneuterigheid? alle goeds verder en tot schrijf

    Rene

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s