De bureaucratische molen in

Vanochtend zijn we begonnen aan de inschrijvingsprocedure voor ons “personsnummer”. Hier ontmoette we de werkelijke bureaucratie.  Stap 1: ga in de rij staan om je nummertje te trekken. 2. Nummertje mag je niet zelf trekken, dat wordt voor je gedaan. 3. Je krijgt een formulier (in het zweeds)  dat je moet invullen.  4. Wacht tot je nummertje wordt afgeroepen. Ga naar de balie en ontdek dat het formulier ook in het Engels bestaat en je dus niet de helft verkeerd had hoeven doen.  5. Loop met de mevrouw van de ” skatteverket” het formulier door en laat het wijzigen. 6. Hoor dat de aanvraag ongeveer 6-8 weken gaat duren en je tot die tijd niets kunt doen.  Geen telefoon kopen, geen computer, niets anders dan eten en drinken, alles waar je niet voor hoeft te zijn geregistreerd. 

Daarna hond naar de oppas.  1. Formulieren invullen.  2. Waar is ze verzekerd? (antwoord is nergens een oh ja,  we hebben geen personsnummer, dus kunnen het ook niet aanvragen). 3. Hond gaat een uurtje mee naar achteren om te wennen. Dit gaat blijkbaar goed want morgen mag ze twee uur komen. 

Huis regelen: we kunnen geen voorrang krijgen in Falun omdat mijn contract op Säter staat en John zijn contract nog niet binnen heeft. 

Dan maar een stuk wandelen en dat maakt alles weer helemaal goed. 

7 gedachtes over “De bureaucratische molen in

 1. Dit is voorzichtig gezegd, wel allemaal heel bureaucratisch. Gelukkig dat het wandelen niet op afroep gaat en je gewoon op zijn Hollands kunt lopen. Gaat de cursus nu wel door of moet dat ook wachten tot alles in kannen en kruiken is. Zijn jullie spulletjes gisteren nog gearriveerd en miste je veel dingen die je nodig hebt.

  Like

  • Hoi Maaike, Rivstart is besteld en deze komen waarschijnlijk volgende week. Het boek wordt door Helene niet echt aangeprijst. Zij wil graag zelf de voortgang bepalen. Al met al is het fijn om alvast wat voorsprong te hebben. Hoe gaat het met jou en de taalcursus?
   Groet John.

   Like

 2. Tjonge wat een drama. Sorry moest er wel om lachen. Heel wijs even de sneeuw in!
  Tis daar nog erger met de bureaucratie dan hier.

  Verplicht vakantie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s