Valborgsmässoafton 

Vandaag en morgen is het feest in Zweden. Als eerste is de koning jarig.  Dat wordt niet heel groot gevierd, maar het is een reden om de vlag uit te hangen. Het echte feest is vanavond.  Dan gaan we de winter wegjagen.  Dat doen we omdat op deze avond alle heksen zich met de duivel bezig houden en wij door het aansteken van een vuur en afsteken van vuurwerk dit kunnen voorkomen. Wat de duivel,  de heksen en de winter met elkaar te maken hebben is mij niet geheel duidelijk maar ik heb het vermoeden dat men hier een aantal dingetjes met elkaar heeft samengebracht.  In ieder geval…. vanavond om 21.00 uur worden er traditionele liederen gezongen en 20 minuten later gaat de fik in de brandstapel en wordt er vuurwerk afgestoken.  En dan zijn de heksen,  de duivel en de winter verdwenen.  En ik moet je bekennen… het werkt wel. De temperatuur gaat vanaf morgen omhoog naar 18 graden aan het einde van de week. 

Valborgsmässoafton  staat bekend om het vele zuipen.  Er schijnt ongelooflijk veel gedronken te worden, vooral binnen het gezin. Dit is vaak de avond waarop jongeren het eerste drankje van hun ouders krijgen (en zweden kunnen geen maat houden…) We gaan het meemaken… en heel dorp dronken.  

Morgen is het dag van de arbeid en dan wordt er in Zweden niet gewerkt (?) Voor ons betekent dat geen les = geen huiswerk = tijd iets leuks te doen.  Dus hebben we de steps van stal gehaald en hebben een stuk van de husbyringen gestept.  

De husbyringen http://www.husbyringen.se is een soort museum, maar dan is de omgeving en wat er in die omgeving staat de kunst. Het is een route van 60 km en wij hebben er vandaag 20 van gedaan. We hebben de hoogste kustlijn vanuit de laatste ijstijd gezien… een verzameling mos en verschillende steensoorten.  Klinkt het stoer? Ik dacht dat het beter zou klinken dan dat we op de step naar het volgende dorp en terug hadden gestept.  Tot nu toe een heerlijke dag en dan moeten we nog aan de zuip…

Oh ja…. kijk nog even naar de nieuwe zweedse kapsels…. Arabisch geknipt voor een prikkie…

Een gedachte over “Valborgsmässoafton 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s