Weekend Stjärnsund en Gävle

Volop zomer in Zweden en volop activiteiten. We zijn allebei wat moe en onrustig van het werk dus besloten we dit weekend ons vooral bezig te houden met eten, drinken en wandelen.

Gisteren zijn we thuis gebleven en hebben het marktje bezocht dat nu elke zaterdag gehouden wordt. We zijn wezen lunchen bij de herrgården. Dit is een oude boerderij die eigenlijk het begin is geweest van Stjärnsund. De gebouwen zijn rond 1750 neergezet en door de eeuwen heen uitgebreid. Nu is het een verzamelterrein van kantoortjes is er de engelse tuin en is er een zomerrestaurant. En eerlijk is eerlijk, dit was de lekkerste maaltijd die we in Zweden tot nu toe hebben gegeten.

In Zweden (zover wij weten) zijn de avondmaaltijden in de restaurants duurder dan de lunch. Dus de meeste mensen die uit eten gaan doen dat ’s middags. Vaak is het dan ook buffet met husmanskost (zweedse gerechten). Het gaat altijd om salade, aardappels, vis, vlees en koffie met zoetigheid toe. Je mag zoveel en zovaak opscheppen als je wilt en de prijs varieert van rond de tien tot achttien euro. Het zweedse eten is nog niet heel erg onze smaak. Men gebruikt veel vet, zout en room. Dat verklaart overigens ons gewicht wel een beetje. Wij proberen een buffet vaak te vermijden, maar deze keer was het echt heel erg lekker.

IMG_20170715_125154

Het buffetIMG_20170715_125007

De herrgården vanaf de buitenkant.IMG_20170715_130018

En dan de zondag. Er was regen voorspeld in de loop van de dag en dus zijn we er vroeg op uit gegaan. We zijn naar Gävle gereden. Dit is de hoofdstad van Gästrikland, één provincie naar rechts, richting de Oostzee. We hebben een stadswandeling gemaakt die voor een groot gedeelte door het stadspark liep. Prachtige stad met zeer veel winkels (of dat ligt nu al aan ons perspectief), maar voor ons alweer een beetje te lawaaierig… je hoort de hele tijd auto’s rijden. Gek hoe snel dat ontwend. Maar Gävle komt op het lijstje van *winkelen in donkere tijden*.

20170716_11580720170716_115129

20170716_104921(0)

20170716_11592420170716_115939

 

 

2 gedachtes over “Weekend Stjärnsund en Gävle

  1. Lekker een weekend ontspanning. En wat weer een prachtige foto’s, waar moeten jullie dik van worden ? Volop in beweging, heerlijk, jammer dat weekends zo snel om zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s