Spoiler alert

Inmiddels weet zo’n beetje iedereen het wel… wat ik het fijnste vind aan het wonen in Zweden is dat de seizoenen zich zo duidelijk aftekenen. Ik weet niet of je het wilt weten…

langzaam maar zeker komt de herfst eraan.

Helemaal in het noorden van Zweden is in de bergen de herfst op 2 plekken vastgesteld. Nu is er natuurlijk geen houden meer aan. Het staat in de krant, er wordt aangegeven wanneer de herfst bij jou in de buurt komt en mensen maken opmerkingen over het veranderde seizoen. Bijvoorbeeld gisteren zei iemand dat wanneer de wilgenroos zaad ging vormen was het tijd om weer naar school te gaan…

Herfst is het hier wanneer, vijf dagen op rij, de temperatuur onder de 10 graden blijft. En naar verwachting is dat bij ons in Furudals bruk 15 september.

Nog een aantal redenen om te begrijpen dat het herfst wordt. De lokale supermarkt houdt ijs-uitvekoop dit weekend, het is vioolfestival in het dorp dit weekend (niet te pruimen zo akelig om aan te horen) en vanochtend viel het me op dat de kraanvogels zich aan het verzamelen zijn voor hun tocht naar het zuiden. Ik heb er een foto van gemaakt, maar veel is er niet op te zien. Zeker 50 vogels met hun jong onderweg naar warmere oorden.

Wat gaat ervan nu gebeuren? Het gaat vaker regenen. Het wordt nu om 22.00 donker en dat gaat per dag 2×3 minuten af tot 21 december. De oogstfeesten komen eraan en de kerstmarkten. En natuurlijk schaatsen, langlaufen, skiën, open haard. Maar eerst nog 15 september afwachten of het in het kader van klimaatverandering alles nog wel op schema gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s