vollemaanschaatstourtocht

Vanavond zijn we gaan kijken bij de schaatstocht in het volgende dorp. (vanuit Nederland gezien het vorige dorp, maar dat lijkt me relatief). Tijdens de Runn en bij volle maan wordt de route verlicht met (een soort van) tuinkaarsen. De route is helemaal schoongeveegd en voor een kilometer of acht kun je dan bij kaarslicht een tocht maken.

Je snapt het; dit moesten we zien (Vi måste se!) We hebben wat foto’s gemaakt en ik plaats ze hierbij, maar meer dan een indruk wordt het niet. Hier in Zweden is nacht ook echt nacht en zie je niet meer dan dit.

wp_20170211_19_57_27_proOp deze foto zie je de afstand tussen twee kaarsen (metertje of drie). Tegelijkertijd zie je ook mensen schaatsen. Dat zijn die zwarte vierkantjes in het grijs…..

wp_20170211_19_45_37_proUitzicht op het dorp vanaf het ijs.

Je kunt op zo’n avond goed de zweedse cultuur proeven. Als zo’n festijn in Nederland zou zijn geweest dan had je van tevoren kaartjes moeten kopen om mee te mogen doen. Als je niet mee had kunnen doen, was je met een paar mensen en een koelbox langs de kant gaan staan kijken en werd de sfeer opgeleukt met een of ander bandje en een instant cafe.  Nee dan Zweden. Je komt met je gezin of vriendengroep, trekt in stilte je schaatsen aan en draait je rondje. Als je jonge kinderen hebt sleep je gewoon de kinderwagen het ijs op en doet je ding. Het saaie ervan is dat het dus op geen enkele manier een leuke happening wordt. Het mooie ervan is dat je  op een winteravond midden op een meer staat dat diep bevroren is en dat een of andere knakker zo’n 8 kilometer lang bezig is geweest met kaarsjes neerzetten!!! En aangestoken heeft! En dat jij daar bij kunt zijn.

 

3 gedachtes over “vollemaanschaatstourtocht

  1. Jullie hebben je zoals ik zie goed vermaakt. Schaatsen in de avond bij kaarslicht, het is weer eens wat anders. Wanneer jullie morgen weer gaan, veel plezier.

    Like

    • Hoi Ma, We hebben gisteren op het meer bij het huisje geschaatst. We zijn wezen kijken bij het meer met de kaarsen. Zag er grappig uit. Vanmiddag, na de studie dan gaan we schaatsen in Falun. Daar is nu een groot schaatsfestijn. Is het bij jullie nog wit? Fijne zondag toegwenst.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s