på kurs

wp_20170213_20_13_43_pro

Zo zien onze avonden eruit: De lessen zijn rond half vier afgelopen (halv fyra, want we hebben vandaag leren klokkijken!!!) en dan proberen we onze zaakjes in de stad te regelen. Vandaag geprobeerd een bankrekening te openen. “Nee kan niet want geen personnummer”. En als we dat al wel hadden gehad hadden we ook nog een zweeds identiteitsbewijs moeten hebben. Gaat ook weer twee weken overheen. Dus die bankrekening kunnen we voorlopig op onze buiken schrijven. Het is langzaam aan wel een beetje vervelend aan het worden. Autoverzekering loopt af, tijdelijke ziektekosten mag maar met een maand worden verlengd, creditkaart mag officieel niet meer als je geen Nederlands adres hebt. En we kunnen niets doen behalve hopen dat het goed gaat komen.

En daar geloven we wel in; het is vooral een kwestie van geduld.

Bij thuiskomst vandaag een brief van de skatteverket (belastingsdienst) EN… binnen twee weken!!!. Helaas, een brief voor John dat hij eerst zijn arbeidscontract moest overleggen. (en dat is nog steeds niet binnen). Vreemd overigens dat hij nu een contract moet inleveren, want hij kan omdat hij getrouwd is gewoon meeliften op het getrouwd zijn. We doen het er maar mee, het wordt er toch niet anders van.

Als we thuis komen gaan we eerst met Arwen een stuk  lopen. Vandaag was de zonsondergang zo mooi, we liepen in de Oranje sneeuw. Hierna drinken we wat of gaan direct koken. Om 18.00  (“klockan sex” eller “prick sex”) kijken we het zweedse journaal. Kijken is een ruim woord want de helft van de tijd is het signaal er niet. Dan eten, en dan aan de studie. Eerst de aantekeningen van de dag uitwerken, dan huiswerkopdrachten maken en daarna met elkaar oefenen op de uitspraak.

Wij dwingen onszelf zo veel mogelijk zweeds te spreken. Dus als we een winkel in gaan beginnen we in het Zweeds. Vanwege de verbaasde en soms zelfs paniekerige reacties van de medewerker gaan we over op het engels wat mensen veel fijner vinden dan ons gestuntelt.

Beiden zijn tevreden over de voortgang. Vanmiddag zeiden we tegen elkaar dat het tempo van de lessen wel wat hoger mocht. Dit heeft ermee te maken dat “wij hollanders” veel woorden kunnen herleiden uit het duits, engels of nederlands. Klasgenoten hebben meer moeite met uitspraak, woordenopbouw en schrijven.

5 gedachtes over “på kurs

 1. Bureaucratie ten top!!
  En dat zelfs in Zweden……

  Fijn dat jullie het ‘los”kunnen laten en rustig kunnen afwachten wat er komen gaat.

  Sterkte en succes daar!
  x Karin

  Like

 2. Hahaha dat in die winkel is zoo herkenbaar dat had ik in spanje
  Verder komt het vast goed met papier rommel (is dus overal het zelfde )
  Ik ben jaloers op de wandeling in het Orange licht maar ik kan gewoon tv kijken
  Groetjes

  Like

 3. Wauw..jullie beleven wel veel, zeg! Heb een week niet op jullie blog gekeken en ben onder de indruk. Gaaf die schaaststocht.. (konden wij hier vorige week trouwens ook..toen zag ik ook mensen met die mooie Zweedse schaatsen.)
  Veel succes met de studie en alle bureaucratische rompslomp. Hoop dat julie dat snel achter je kunt laten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s