fettisdag blir festdag

wp_20170228_14_19_49_pro

Vandaag feest in Zweden, het is fettisdag. Letterlijk vertaald betekent dit vasten dag. Een oud gebruik (van katholieke oorsprong) dat het begin van de vastenperiode inluidt. In Zweden doet waarschijnlijk helemaal niemand aan vasten, maar de grote vraag in de krant was: “hoeveel Semlas heb jij vandaag gegeten?” Het antwoord is 1 pp. Een semla is een wit broodje wat gebakken wordt met een beetje kardemon er door. Dat wordt uitgehold en daarin gaat amandelspijs. Er overheen gaat dan slagroom. Dit leg je op een bord met warme melk en smullen maar.

wp_20170228_14_17_42_prowp_20170228_14_22_13_prowp_20170228_14_22_00_pro

Ach ja, je moet van alles hebben geprobeerd en eerlijk gezegd… 1 x per jaar is meer dan genoeg. Maar het is wel een dingetje in Zweden… In het lunchrestaurant van het ziekenhuis kreeg je er zelfs eentje gratis.

Bij thuiskomst werd het feest nog groter. Ons personsnummer is binnen.

wp_20170228_18_01_04_pro

We hadden gehoord dat je het voor jezelf moest houden en als een soort pincode moet zien. Nou dat wordt lastig om het voor jezelf te houden, want je moet het overal invoeren en aangeven…. niets zonder personsnummer. Een voorbeeldje: bij de supermarkt om de hoek kun je maaltijdstassen bestellen. Er is keus uit verschillende soorten en maten, maar hievoor moet je lid zijn. John toetste vanavond even zijn personsnummer in om te kijken hoe dit zou aflopen… en floep, daar verschenen al zijn gegevens, naam, adres, nummer, leeftijd….

Qua weer lijkt de lente er langzaam aan te komen. ’s Nachts nog vorst, maar overdag temperaturen boven nul. Dit maakte het een beetje een gore zooi, want er moet nogal wat sneeuw wegsmelten. Het is hierdoor glad, wat het lastiger maakt om te lopen. We nog een heel gaaf beeld (helaas geen foto). Toen we de hond uitlieten bij het huis, zagen we voetafdrukken van een eland staan. Waarschijnlijk een met schoenmaat 45. Jeetje wat een grote poten. Werkelijk waar, maatje olifant. 

8 gedachtes over “fettisdag blir festdag

 1. Hoera, jullie zijn officieel geregistreerd! En ik ben verbaasd😉 Gebakje eten? Ik heb je nooit kunnen overhalen om bij het GCL een “gebakje” te eten……..

  Like

 2. John, aan je gezicht te zien op de foto, was het nu niet iets wat je elke dag gaat halen. Kan me wel voorstellen dat je na het eten van zoiets een dag moet vasten. Gefeliciteerd met jullie persoonsnummer, zal het niet door vertellen, houd het maar geheim. Jullie kunnen nu van alles aan gaan vragen. Succes.

  Like

 3. Fijn voor jullie weer een stapje verder (geregistreerd) in Zweden
  Ries ik hoop dat ze ook lekker gebak hebben anders stuur ik je wel wat op
  Succes verder
  Groetjes

  Like

 4. Hè hoi, hoe gaat het met jullie? Al aardig ingeburgerd? Al een goede kapper gevonden? 😉We missen jullie gezellige bezoekjes wel hoor. Hopelijk gaat het voorspoedig daar en we blijven jullie volgen. Groetjes de kapsters uut Assen😉

  Like

  • Hallo kapsters uut Assen, Leuk dat jullie ons volgen. We hebben nog geen nieuwe kapper gevonden. Een klasgenoot gaat vandaag naar een kapper en we wachten even het resultaat af. We houden jullie op de hoogte💆

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s